Wat voor impact heeft het voor de werknemer?
Uit onderzoek is gebleken dat werknemers niet alleen productiever worden. Werknemers zijn daarnaast ook gelukkiger, meer tevreden met hun werk en melden zich minder snel ziek. Het kantoor van Microsoft in Japan testte hoeveel invloed een vierdaagse werkweek zou hebben. Het verschil in productiviteit bleek verrassend groot ruim 40 procent meer ten opzichte van de vorige maand, meldde het bedrijf.
Verder is er ook een betere balans tussen werk en privé en ontstaat er een economische pluspunt voor jonge gezinnen. Veel jonge gezinnen betalen veel aan de kinderopvang. Als beide ouders in plaats van fulltime een dag minder werken, scheelt dat in de kosten en zien de ouders hun kinderen vaker wat ook goed is voor de ontwikkeling van het kind.
Verhoogde werkdruk
Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt Tilburg Universiteit, waarschuwt voor het tegengestelde effect. De werkdruk kan hoger uitvallen wanneer iedereen minder werkt in bepaalde sectoren zoals de zorg en het onderwijs. Dat komt omdat deze sectoren een tekort hebben aan personeel.
Ook in de techniek en logistieke sector heerst er schaarste. De behoefte aan geschoold personeel is groot en werkgevers zijn bereid om in de behoeften en wensen van nieuwe medewerkers te voorzien.
Hoort hier een vierdaagse werkweek bij?
Ondanks dat wij van een enkeling wel het verzoek krijgen om dit mee te nemen, ligt het verzoek van onze Talenten vaak ‘nog’ niet in een vierdaagse werkweek.
Zij vinden de waardering voor en diversiteit van hun werkzaamheden vaak het belangrijkst. Bij hen ligt de nadruk dus op het werkplezier.
Zou u als werkgever open staan voor een vierdaagse werkweek en ziet u hiervan de voordelen voor het gehele bedrijf? Of vindt u net als wij dat het niet om de aantal dagen gaat dat een medewerker werkt, maar de waardering en mogelijkheden tot ontwikkeling waar het verschil in kan worden gemaakt?
-Zafer Baranli-